Обществени

Kavarna Municipality

Община Каварна

Проектът за сградата на Община Каварна ни беше възложен след спечелен от нас конкурс през 2009г. Основната ни цел беше да постигнем модерна визия, като в същото време запазим характерната за този тип сгради монументалност. Избрахме за облицовка местен тип варовик, а балконите към кабинетите проектирахме като кубове от метална мрежа, които да станат основа за пълзяща растителност. Идеята ни е след време те да се превърнат в практичен вариант на вертикална зелена градина, която ще се променя в зависимост от сезоните. Друга функция на зелените кубове е, че кабинетите и балконите ще получат едновремено естествена „щора“ и красива гледка от вътре.
При вътрешното разпределение една от водещите ни идеи беше гражданите да се чувстват важни в сградата на кметството си, да се ориентират лесно и да им бъде комфортно, докато чакат да бъдат обслужени. Държахме да избягаме от всичко, което напомня за бюрокрация, като дълги коридори с много врати. На първо ниво около голямо фоайе се намират всички отдели и служби, които имат работа с граждани. Те са отделени със стъклени стени с гишета, където е нужно, а работните места са на принципа на отворен офис и са видими за посетителите. Голям отвор през всички нива позволява общите части да получат горно осветление и дава допълнителна визуална връзка на посетителите с останалите етажи на кметството.

Покривна тераса на Община Каварна
През 2013 Кметството взе решение да направи заедно с ремонта на покрива на съседната сграда покривна тераса, която да се ползва от гражданите и служителите на Община Каварна.
Предвидено е да има кафене, място за лекции, събития и срещи, зона за почивка и съзерцание на гледката. Посетителите могат да въртят пейките и слънцезащитните елементи около оста си и по този начин да променят тяхната конфигурация. Втори етап на проекта е лятно кино, което предстои да бъде изпълнено.

Автогара Варна

Автогара Варна се намира в геометричния център на града в близост до голямо кръгово кръстовище между два основни булеварда – бул. Васил Левски и бул. Владислав Варненчек. Голямата пропускливост на булевардите осигурява възможно най-бърз и кратък достъп за хората от всички квартали на града, както и добра връзка с Летището и ЖП гарата.

Сградата е построена с частна инвестиция от фирмата, която стопанисва старата варненска автогара повече от 20 години. Идеята на инвеститора е да построи новата сграда непосредствено до старата, която да работи по време на строителството, за да не се налага Варна да остава без автогара.

Автогарата разполага с 12 сектора за пристигащи и заминаващи автобуси и 35 паркоместа за изчакващи автобуси и микробуси. Габаритът на новата сграда е подобен на старата, въпреки че планировката е различна, като най-голямата разлика е в съотношението между външната и вътрешната чакалня. То се дължи на промененото поведение на пътниците през годините. Инвеститорът констатира, че те прекарват все по-кратко време в самата сграда и обикновено идват директно на стоянката на автобуса непосредствено преди пристигането му. Това се дължи на много фактори, един от които е онлайн продажбата на билети, заради които обичайното в миналото пристигане по-рано, за да се чака на опашка, отпада. Дългият престой за прикачване с друг автобус също е все по-рядко явление, заради все по-голямото предлагане на транспортни услуги и по-добрата координация между превозвачите.

Ето защо, акцентът на проекта е покритата външна чакалня, която е изцяло видима директно от пътя, за да могат хората веднага да се ориентират къде да отидат.

Друг приоритет, който си поставихме е сградата да осигурява безопасност на пътниците по всяко време на денонощието. Важно беше да няма тъмни, отделени и скрити от погледа пространства. Голямата височина на козирката на външния перон, както и богатото остъкление на вътрешните части на сградата позволяват всички пространства през които преминават пътниците да се обхванат с един поглед.

Освен със закрита и открита чакалня, автогарата разполага и с лекарски кабинет, стая за майки с деца, търговски център и кафене, които имат възможност за собствен достъп, както и офиси за превозвачи, непосредствено пред стоянките на автобусите.

Конструкцията е смесена със стоманобетонни колони и козирка от метал, чиято форма е подходяща за монтиране на слънчеви панели

Multifunctional hall

Зала за културни събития

Новата зала за културни събития на Първа езикова гимназия гр. Варна е проект, който стартира по инициатива на ръководството на гимназията през 2013г. През 2014г. гимназията финансира със собствени средства проект на залата, след което започва да работи по различни варианти за реализацията му. След много усилия в търсене на спонсори и програми, както и благодарение на активното промотиране на идеята през 2019г. Община Варна включи проекта в бюджета си и пое изцяло финансирането на строителството.

Новата зала е с капацитет от 379 места с допълнителни места за хора с увреждания и условия за достъпна среда. Основният вход е през сградата на училището, като са предвидени още два изхода с външни стълби към двора от запад, които позволяват залата да се ползва самостоятелно. Сцената е от южната страна на залата и е изградена от метална конструкция, покрита с масивна дървена настилка с ниво 120 см. над нивото на пода на залата. Зад сцената са предвидени обслужващи помещения и гримьорни, развити на две нива. В противоположната, северна част на залата са предвидени инсталационно и складово помещение, а на второ ниво – стая за контрол на звука и осветлението, достъпна през самостоятелна стълба от входното фоайе на залата.
Конструкциата на новата част е метална и е изградена върху съществуващо бетонно полуподземно тяло със складови помещения.

Новата зала може да се похвали със забележителна акустика, благодарение на специфичната форма на фасадите и тавана, дървената обшивка и предписанията на акустичните инженери, които бяха изцяло спазени. Стените по двете дълги фасади са изпълнени от метални носещи рамки, разположени под ъгъл за постигане на по-добра акустика и получаване на естествено осветление, което не предполага попадането на директна слънчева светлина на сцената. Изолацията от 10 см вата от вътрешната страна и 5 см вата с голяма плътност отвън, осигурява висока степен на шумоизолация на залата и гарантира нормално протичане на учебните занятия по време на ползването.

Освен с акустиката, формата и цвета на фасадите на залата са съобразени с основното тяло нагимназията с цел постигане на цялост и единство.

Ние сме архитекти с 23 години опит

Кампус 90

Инвестиционни характеристики на сградата

„Кампус 90“ съвместява функциите на студентско общежитие, хотел и конферентен център. Сградата е разположена до новоизграденото кръгово кръстовище между булевардите „Цар Освободител“ и „Васил Левски“ в гр. Варна и е на пешеходно разстояние от два реномирани държавни университета. Това е най-голямата частна инвестиция в подобна сграда в гр. Варна и отговаря на все по-засилващия се интерес на студенти от страната и чужбина към университетите в града.
Кампуса разполага със 120 студентски и 70 хотелски стаи, голяма дневна зона, 6 зали с различна големина, ресторант, голяма фитнес зала и обширна покривна тераса. Още в деня на отварянето капацитетът на общежитието е запълнен, а множеството студенти от различни националности вече променят облика на квартала.
Концепцията на инвеститора е кампуса да предостави не просто отлични условия за обитаване, но и да създаде множество предпоставки за общуване и екипна работа между студентите.
Разгънатата площ на сградата е 16575,89 кв.м. с 15 надземни и два подземни етажа.

Архитектура, дизайн, функционалност

В обемно отношение архитектите избират да заложат на строен и сравнително прост силует, който да служи като репер и да се възприема лесно от движещите се с висока скорост автомобили минаващи по двата натоварени булеварда и кръговото кръстовище. Изборът програмата да се реализира във височина има и други предимства – освобождаване на повече площи от парцела за озеленяване и осигуряване на уникални гледки на стаите към морето и града. Високото тяло е разположено от север на най-близките жилищни сгради и разполага с 81 паркоместа и 157 места за велосипеди, така че сградата не натоварва околната инфраструктура на квартала.
Движението и скоростта са вдъхновили и цветовото решение на фасадата, което представлява пикселизирана спирала завъртаща се около паралелепипеда на сградата.
Във функционално отношение сърцето на Кампуса е голямата дневна с лоби бар с групи за сядане и места за закуска, които са общи за студентите и гостите на хотела. Тук могат да се организират кинопрожекции, концерти, толк-събития, а през летния сезон пространството се отваря и приобщава към обширна и озеленена тераса.
Освен тук студентите разполагат и с много други общи пространства, в които да се срещат, почиват и общуват – наземна и покривна тераса, обща стая за готвене и партита, зали за учене и работа в екип и др. Идеята е студентите да имат много възможности да се подготвят за занятия извън стаите си, където биха могли да обменят идеи в различна обстановка, да се запознаят с нови хора и да прекарат пълноценно свободното си време.
В интериора на дневната, коридорите и хотелските стаи основна роля играят графитите на българските артисти „Arsek & Erase“.
Студентската стая е проектирана така, че лесно да се преобразува от двойна в единична.

Строителство, енергийна ефективност и технологични показатели

Строителството стартира през 2008-а година, като сградата първоначално е проектирана като офисна. През годините на няколко пъти сменя предназначението и формата си, докато придобие вида в който е завършена след близо 14 години. Материалите, използвани за фасадата са изяло негорими с високо ниво на енергийна ефективност и сертификати за ниски стойности на въглероден отпечатък. Инсталациите в сградата са сегментирани по нива за да осигурят икономичност на експлоатацията при неравномерна заетост на стаите.

Кръгово кръстовище, бул. „Липник“, Русе

Infrastructure Bulgaria Awards 2016 – Първа награда в категория „Градска среда“ и специална награда за архитектурен принос

През 2014 г. получихме покана от колегите си от Инжконсултпроект да се включим в консорциум за проектиране на кръгово кръстовище, като очакванията на всички бяха да изготвим проект за алеите и градинките във вътрешния контур на кръстовището. Когато се запознахме по-подробно с проекта обаче, открихме, че може да променим средата много по-дълбоко и да решим няколко конкретни проблема.

Първата задача, която си поставихме, беше да избегнем прекъсването на зелената ивица между двете платна на бул. Цар Освободител, която се ползва от гражданите като парк и приятен пешеходен маршрут до река Дунав. Тази ивица не е широка, но пешеходните алеи са изолирани от автомобилните ленти със зелени площи с високи дървета, пейки и дори скулптори и се ползват активно от пешеходци и от велосипедисти. Решихме да направим преминаването под кръговото кръстовище възможно най-плавно с две рампи (за пешеходци и велосипедисти) с живописни контури, които да подчертаят усещането за парк. Другата важна пешеходна ос свързва новата спортна зала и малък градски площад с градинка, за която избрахме различен, много по-ортогонален подход. Разширихме стълбището максимално по терена, като интегрирахме в него и рампата за инвалиди, с което целяхме, първо, да поемем големите групи от хора, които инцидентно се събират за спортни събития, и второ – през останалото време да превърнем стълбището в амфитеатрално продължение на двата площада, което да се ползва за почивка и дори за представления. В тази ос бяхме ограничени от наличието на голям подземен колектор, който определя и формата на стълбището пред спортната зала.