WAVE Resort

WAVE Resort

WAVE resort е хотел за семеен туризъм, разположен на брега на Черно море върху парцел от близо 50 дка. Хотелът е предназначен основно за летен ол-инклузив туризъм, но инфраструктурата му благоприятства също развитието на уелнес, здравен и събитиен туризъм.

Големият двор е нещо, което отличава WAVE resort от повечето комплекси по Черноморието. Необичайно за България е решението на инвеститорите да „жертват“ 2/3 от позволеното от закона застрояване за сметка на по-устойчив бизнес модел, при който гостите разполагат с достатъчно дворно пространство и атракции в самия хотелски комплекс.

Основната сграда е разположена така, че да служи като преграда пред шума на натоварения път, до който е разположен комплексът и да освободи възможно най-голямо пространство за двор. Всички стаи, ресторанти, входното фоайе и спа центърът имат морска панорама. Басейните са проектирани далеч от хотелските тела с цел изолация от шум. За по-голям комфорт водните площи са разделени на зони за деца, тийнейджъри, семейства, както и зона за релакс, предвидена само за възрастни. Комплексът разполага със собствен аквапарк, детски клуб и амфитеатър, обособени в отделни сгради. Дворът на хотела преминава плавно към плажната ивица през зелена зона с характерна местна растителност.

По отношение на функцията една от основните задачи, които си поставихме беше да избегнем обичайните недостатъци на модела ол-инклузив, каквито са големите струпвания на хора в общите зони, ресторанта и басейните и да се опитаме да създадем повече възможност за лично пространство. Фоайето разполага с обширна тераса с панорама към целия комплекс и към морето. Ресторантът и терасата пред него са сепарирани чрез каменните стени на партера, които насочват към морската гледка. Дворното пространството за над 800 шезлонга е сепарирано чрез вълнообразната форма на басейните и зоните с озеленяване, така че да осигури спокоен отдих в по-малки групи.

Хотелската част се състои от 426 стаи – апартаменти и мезонети като всички имат гледка към морето. Стаите, разположени на приземно ниво разполагат с достъп до собствени басейни.

Комплексът включва също пет ресторанта – един основен и четири тематични, СПА център със закрит басейн с площ от близо 2500 кв.м., както и с конферентна зала с 400 места, която може да бъде разделена на две по-малки зали в зависимост от събитията. Всички обществени зони са богато остъклени и са отделени от потока на движение на хората чрез паркова среда.

Инвеститорите имаха амбиция за интересна и съвременна визия, която обаче да не притеснява гостите с излишни претенции и провокации и да пасва на вкуса на много разнородна публика от семейства, идващи от цял свят. За да постигнем тези цели решихме да направим сграда, която отговаря на съвременните тенденции, но в същото време е решена с класически похвати, които са приети за хармонични и красиви от векове и носят подсъзнателното усещане за нещо познато. Умишлено търсени бяха симетрията и силуета на дворец.

Класическо е и съотношението във височина между солидните и високи обществени етажи към по-ефирните и по-ниски хотелски нива. Двуетажната своеобразна база на хотела е с облицовка от камък с пясъчен цвят и едра, шуплеста текстура, типичен за района на Черно море. Разместените плочи на хотелската част над тях, наподобяват динамиката на водна повърхност. Формата им също така е реверанс към друг познат стил от близкото минало – модернизма, характерен за първите големи хотели по Черноморието.

Фоайето и входната фасада бяха предмет на особено внимание от инвеститорите, тъй като създават първото впечатление на гостите след дългия път. Входната фасада на WAVE resort посреща гостите с голямо централно разположено остъкление, зад което се намира атриум. От двете страни на остъклението шахматно по фасадата са разположени кашпи за озеленяване. Входното фоайе има директната визуална връзка с морето и градината. Над цялата входна зона има атриум през всички шест нива.

По интериора на хотела работиха три дизайнерски студиа – Studio MODE за фоайето, Еста дизайн студио за хотелските стаи и коридори и Home basic за ресторантите, спа центъра и конферентните зали. Ландшафтното решение е дело на PalmАrt.

Проект: WAVE Resort
Година на проектиране: 2018
Местоположение: Ахелой
Екип: арх. Галина Балева, арх. Мартин Христов, арх. Ина Динева, арх. Никола Малкочев