Santa Home

Проектът е разположен в крайградска зона с нискоетажно жилищно застрояване близо до морския бряг. Имотът се е ползвал като газстанция, но качествата му – добро местоположение и лесен достъп, леко наклонен терен с южно изложение, както и красивата гледка към морето, го правят атрактивен за жилищно строителство.

Имотът е с триъгълна форма и сградата е разположена в най-широката част, обърната на юг, за да има максимален фронт към гледката и морето. Така се оформят 2 зони на двора – северна, която се ползва за паркинг, и южна, в която обитателите ползват озеленения покрив на подземния гараж и басейн.

За да се възползваме максимално от гледката, дневната зона във всички апартаменти е ориентирана към морето и е с големи прозорци, а по цялата южна фасада са разположени тераси със стъклени парапети. Останалите фасади, които гледат към околните улици и съседните сгради, са с по-малки прозорци. Различната функция на помещенията – спални, бани и стълбище, предопределя и различната големина на тези прозорци. Това, заедно с повтарящия се модул от различни елементи на фасадната облицовка, завъртени на 90° един спрямо друг, създава характерния облик на сградата. Използваните материали са HPL плоскости Trespa и минерална мазилка.

Сградата се състои от 5 етажа с 16 апартамента. На първия етаж апартаментите са с пряк достъп до двора, а на последния са с големи покривни тераси. На подземно ниво остават складови помещения, гараж и спа-център със сауна за обитателите на сградата.

Проект: Santa Home
Година на проектиране: 2011-2013
Местоположение: Варна
Екип: арх. Галина Балева, арх. Мартин Христов