Комплекс Здравец

Архитектурен конкурс – 3 награда

Желанието на възложителя беше да построи комплекс от извънградски жилища за млади семейства, които ценят природосъобразния живот, но не искат да се лишават от удобства. Част от жилищата са предвидени само за отдаване под наем. Заданието включва 4 вида еднофамилни къщи, ферма за био зеленчуци, тенискорт и обслужваща сграда с ресторант и закрит басейн. Има специално изискване за възможно най-икономично решение на пътя за коли вътре в парцела и за възможност за ползване на ресторанта от външни хора.

Ние разделихме парцела на две части – жилищна и обществена. В западната част на парцела разположихме всички еднофамилни къщи, организирани в пет редици. Благодарение на силния наклон така осигуряваме красива гледка към долината за всяка къща, както и собствена зелена зона пред верандата.

Достъпът с автомобили се осъществява посредством асфалтов път по северната и западната граница, който освен жилищата обслужва и стопанската част в най-ниската част на парцела. Това решение, освен че е възможно най-икономично, освобождава изцяло комплекса от автомобилно движение и го прави по-безопасен, особено за децата.

Цялата източна част на имота е отделена за парк. В най-високата точка, на нивото до пътя, са рецепцията и ресторантът, който може да се ползва и от външни посетители. Идеята ни бе паркът да стане най-важната част на комплекса и чрез насищане с различни активности да го превърнем в място, където обитателите да се срещат и да прекарват време с децата си. В най-отдалечената от жилищата зона разположихме 5 навеса за барбекю, които да се отдават под наем за частни партита.

Детската зона също е хармонично вписана в пейзажа. Поредица от пързалки са интегрирани в естествения наклон на терена, така че децата могат да се стигнат до най-ниската точка, придружавани от своите родители, които ползват успоредно разположените стълби. За децата са предвидени също и лабиринт от специално оформени храсти и плитко езеро с водопади. Специално създадена мрежа от алеи без стъпала позволява всяка точка от комплекса да е достъпна за велосипедисти и майки с детски колички.

Проект: Комплекс Здравец
Година на проектиране: 2013
Местоположение: с. Здравец, Обл. Варна
Екип: арх. Галина Балева, арх. Ина Динева