Varna bus station

Автогара Варна

Автогара Варна се намира в геометричния център на града в близост до голямо кръгово кръстовище между два основни булеварда бул. Васил Левски и бул. Владислав Варненчек.

Инвестицията е изцяло частна и е направена от фирма, която се занимава с този вид дейност повече от 20 години. Според опита на инвеститора, поведението на пътниците значително се е променило през годините. Благодарение на новите технологии и онлайн продажбата на билети, времето за чакане на опашка може да бъде спестено. Все по-често пътниците идват директно на спирката на автобуса непосредствено преди пристигането му, без да е нужно да минават през сградата. Дългият престой за прикачване с друг автобус също е все по-рядко явление, заради все по-голямото предлагане на услугата и по-добрата координация между превозвачите.

Ето защо, в заданието за сградата е заложено да има много по-голяма покрита външна чакалня, която да е видима директно от пътя, за да могат хората веднага да се ориентират къде да отидат.

Друг приоритет, който си поставихме е сградата да осигурява безопасност на пътниците по всяко време на денонощието. Важно беше да няма тъмни, отделени и скрити от погледа пространства. Голямата височина на козирката на външния перон, както и богатото остъкление на вътрешните пространства позволяват всички пространства през които преминават пътниците да се обхванат с един поглед.

Освен със закрита и открита чакалня, автогарата разполага и с лекарски кабинет, стая за майки с деца, търговски център и кафене, които имат възможност за собствен достъп, както и 7 офиса за превозвачи непосредствено пред стоянките на автобусите.

Конструкцията е смесена със стоманобетонни колони и козирка от метал, чиято форма е подходяща за монтиране на слънчеви панели

Проект: Автогара Варна
Година на проектиране: 2024
Местоположение: Варна