Svestari' tomb

Svestari in a new light – Reconstruction of the Svestari’ tomb

Реконструкцията обхваща подмяна на инсталациите в самата гробница, защитната и обвивка и цялостна подмяна на експозиционната част.

Свещарската тракийска гробница е една от най-разпознаваемите културни ценности в България призната за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Откриването й през 1982г. от екип с ръководител доц. д-р Мария Чичикова и построяването на защитния купол от екип с ръководител арх. Теофилов и инж. Тотев се превръщат в най-голямото събитие за времето си в сферата на археологията и инженерните науки. За съжаление последните строителни и ремонтни дейности, до момента на нашата намеса, бяха извършени през далечната 2001г. от екип с ръководител арх. Петър Стрясков. Двайсет години по-късно гробницата вече беше в предаварийно състояние. Оригиналната климатична инсталация не функционираше и специфичният мироклимат се поддържаше единствено с помощта на мобилна машина, получена от дарител. Художественото осветление беше амортизирано и частично повредено, което принуждаваше екскурзоводите да ползват джобни фенери за беседите си. Галерията-лабиринт в предверието на гробната камера се намираше в окаяно състояние.
Нашият екип беше привлечен за работа в момент, който може да се определи като критичен. Гробницата беше на път да загуби грант от Посланическия фонд за опазване на културното наследство (AFCP), ръководен от фондация Credo Bonum и трябваше да се работи с намален бюджет и в много скъсени срокове.

Свързахме се с арх. Стрясков и с проектанта на оригиналната ОВК инсталация инж. Цвятко Кадийски, които се съгласиха да се включат безвъзмездно с консултации, за да се съобрази реконструкцията със замисъла на последния проект правен за Свещарската гробница.
При разпределянето на бюджета се съобразихме с най-належащите проблеми – подмяна на ОВК инсталацията и осветлението и реконструкция на галерията в предверието.

За проектирането на художественото осветление привлякохме едно от най-известните бюра за дизайн на осветление в света Sutton Vane Associates. Компанията е специализирана в осветяването на изкуство, музеи и интериор и екстериор на исторически сгради, сред които китайската теракотена армия в Британския музей, катедралата в Уинчестър, Англия, римските останки в Бат, катедралата в Йорк, Англия и много други.

След направен обстоен анализ светлинните архитекти допълниха пропуските в осветлението и чрез специални осветителни тела се възвърна усещането за треизмерност на кареатидите. Общото осветление е решено така че да се сложи акцент на гробната камера. Всеки от важните елементи в интериора и екстериора може да се осветява отделно и процесът да се управлява от екскурзовод.

При реконструкцията на галерията- лабиринт, която се намира в предверието на гробницата спазвахме до голяма степен концепцията на проектът на арх. Стрясков.
Разпределението и растерът на стъклените витрини остана същия. Премахната беше металната конструкция на витрините и те бяха заменени с едромащабни стъклени пана, които са закрепени на скрити водачи над окачения таван. Част от паната се отварят чрез плъзгане, за да може да се подменят инсталациите зад тях. Съдържанието и дизайнът на самите пана беше изготвен от специалистите в Археологическия музей в Исперих.
Подновената гробница отвори врати на 08.06.2022г.

Проект: Svestari' tomb
Year: 2022
Location: village Svestari
Team: arch. Martin Hristov, arch. Peter Striaskov, eng. Anton Monev, eng. Alexander Marinov, eng. Iliana Sykova, lighting architect Mark Sutton Wein, from Sutton Vane Associates