Жилищни

Жилищна сграда БРИЗ

Жилищна сграда БРИЗ

Сградата се намира на терен с много силен наклон с приблизителна денивелация 14м. Състои се от 2 входа с 3 надземни и 2 полуподземни нива. Пешеходният и автомобилният достъп до сградата е от североизток откъм основната обслужващата улица. От югозапад се намира озеленен двор с игрище, детска площадка, зелена площ със спортни уреди и барбекю. Финишният материал по фасади е облицовка от фиброцимент върху вентилируема фасадна система или минерална мазилка.

Moreni club residens

Морени клуб резиденс

„Морени клуб резиденс“ е жилищен комплекс, разположен върху терен с площ 91 дка, с ниско етажно застрояване и панорама към Витоша.

Комплексът се състои от триетажни сгради с апартаменти и два вида еднофамилни къщи – луксозни и редови. Изложението на сградите е изток-запад, а разпределението им е замислено така че всички апартаменти да имат гледка към Витоша. Дневните на по-голямата част от сградите са със светла височина 330см.

Едно от основните предимства на комплекс Морени е парковата среда, в която се намират сградите. Покритата река, която минава през имота е използвана за създаването на езеро, което да обогати зоната за разходки. Всички коли са изнесени по периферията, което прави възможно богатото озеленяване и допринася за безопасността. Паркирането се осъществвява предимно в подземни паркинги или по протежение на околовръстния път, който ги захранва.

Материалите използвани са фасадите са естествено дърво и камък.

Tanchevi House

Къща Танчеви

Възложителите на проекта са семейство с три деца, с наследствен имот с красиви стари борове в един от атрактивните райони около Варна. Основна цел на проекта бе тези дървета не само да се запазят, но и да се превърнат в акцент, около който да се развие къщата.
Самата сграда е разположена в северната част на имота с основна ориентация югоизток и югозапад. Състои се от три надземни и едно подземно ниво, както и полувкопан гараж, който е разположен в южната по-ниска част на терена, а покривът му се ползва като тераса към двора.
На първия етаж са организирани зоните за дневно обитаване на семейството с пряк достъп към двора, както и спалня за гости. На второто ниво са спалните на семейството, всяка със самостоятелна баня и дрешник.
На третото ниво има фитнес зала и сауна, както и допълнителна стая за гости.
Използваните материали за фасадата са окачени плоскости FIBER C и дъсчена обшивка, които подчертават семплата и модерна визия на къщата и допълват усещането за естествена красота, създадено от запазените дървета.

Boutique Home Byala

Бутик Хоум Бяла

Бутик Хоум Бяла представлява комплекс от четири редови еднофамилни къщи разположен на първа линия на морския бряг в гр. Бяла. Имотът е високо над морското равнище и разполага с изключително красива морска панорама. Целта при разработването на проекта беше да запазим усещането за отделни къщи и в същото време да дадем възможност на обитателите им да се наслаждават по различни начини на гледката.

Дневните са разположени на първия етаж, всяка има собствена веранда отделена от съседите с ивица висока растителност, след която продължава общия двор. По този начин се подсигурява самостоятелност без високи зидове, които да ограничават хоризонта и в същото време се създават условия за социални контакти между съседите и общо ползване и поддръжка на двора. Спалните са разположени на втория етаж в компактни паралелепипеди облечени с естествено дърво, които са ротирани перпендикулярно спрямо етажа с дневните. С това решение редовите къщи се сдобиват с две допълнителни тераси на втория етаж и на покрива, които позволяват по-голямо уединение и различно преживяване. Вторият етаж на всяка къща излиза конзолно над входовете от север и над верандите от юг, превръщайки се по този начин в необходимата козирка за защита от слънце и дъжд.

Aquarelle 3 Residential Complex

Комплекс Акварел 3

Акварел 3 е разположен върху площ 6234 кв. м. Състои се от три сгради с общо четири жилищни входа. Проектирани са 118 жилища с квадратура от 57 до 157 кв. м.
Разположението на сградите е изцяло съобразено със съществуващата в парцела борова гора. Едно от най-големите постижения на проекта е, че програмата на инвеститора е изпълнена, запазвайки 95% от ценните дървета. Като резултат жителите на комплекса имат в двора си истинска дива гора с характерния й аромат и килим от борови иглички.
Освен красива гледка през всички сезони, боровите дървета играят ролята и на естествена визуална преграда между съседните сгради. Дизайнът на фасадите също е инспириран от боровата гора и нейната шарена сянка – перфорацията на ХПЛ плоскостите е направена на базата на снимка на гората.
За живущите в комплекса са предвидени открити и закрити паркоместа. В една от сградите са разположени закрит басейн с размери 4,70 х 14,00 м, фитнес център и сауна, няколко закрити зали – за тенис на маса и за игра на деца.

Prestige Apartments

Апартаменти Престиж

Проектът включва 2 сгради в съседни имоти в един от крайградските жилищни райони на Варна в близост до курортния комплекс „Св. св. Константин и Елена“. Сградите са разположени свързано в два отделни парцела и са с различна височина. Проектирани са общо 26 апартамента с площ от 55 до 180 кв. м, които ползват общ двор с басейн, барбекю и детска площадка.
Предвидени са открити паркоместа по контура на имота към обслужващите улици. При проектирането на сградите се стремяхме да създадем усещане за единство. Постигнахме го с фасади, решени с еднакви материали – каменна облицовка, цветни мазилки и вертикално озеленяване.

Complex Osmi mart

Комплекс Осми март

Комплекс осми март се намира в жилищен квартал застроен със смесица от панелни блокове от седемдесетте години на двайсти век и кооперации строени в началото на двайсет и първи. Характерно за квартала е хроничният недостиг на паркоместа, което съчетано с липсата на правила за платено паркиране, увеличава рискът всяка свободна площ, включително и озеленена, да се превърне в нерегламентиран паркинг.

Планировката на комплексът е направена така, че да избегне тези рискове. На първо място са осигурени всички изискуеми по закон паркоместа, чрез закрити паркинги на приземно и подземно ниво. Общият двор за живущите е повдигнат на втори ниво над партера, което позволява той да се използва и съответно да се поддържа ексклузивно от тях. Жилищата са разположени в три секции с изложение изток и запад, между които се оформят два вътрешни двора, достъпни от всички жилища.

Дворовете са застлани с гумирана спортна настилка, подходяща за игра на деца и са озеленени с дървета и многогодишни храсти, от видове, които се поддържат лесно. Червеният цвят на дворовете преминава и по фасадите на жилищните сгради, създавайки чувството за сърцевина. Решението комплексът да има две различни фасади като цвят и начин на третиране, цели да създаде чувство за вън и вътре.

WAVE Resort

WAVE Resort

WAVE resort е хотел за семеен туризъм, разположен на брега на Черно море върху парцел от близо 50 дка. Хотелът е предназначен основно за летен ол-инклузив туризъм, но инфраструктурата му благоприятства също развитието на уелнес, здравен и събитиен туризъм.

Големият двор е нещо, което отличава WAVE resort от повечето комплекси по Черноморието. Необичайно за България е решението на инвеститорите да „жертват“ 2/3 от позволеното от закона застрояване за сметка на по-устойчив бизнес модел, при който гостите разполагат с достатъчно дворно пространство и атракции в самия хотелски комплекс.

Основната сграда е разположена така, че да служи като преграда пред шума на натоварения път, до който е разположен комплексът и да освободи възможно най-голямо пространство за двор. Всички стаи, ресторанти, входното фоайе и спа центърът имат морска панорама. Басейните са проектирани далеч от хотелските тела с цел изолация от шум. За по-голям комфорт водните площи са разделени на зони за деца, тийнейджъри, семейства, както и зона за релакс, предвидена само за възрастни. Комплексът разполага със собствен аквапарк, детски клуб и амфитеатър, обособени в отделни сгради. Дворът на хотела преминава плавно към плажната ивица през зелена зона с характерна местна растителност.

По отношение на функцията една от основните задачи, които си поставихме беше да избегнем обичайните недостатъци на модела ол-инклузив, каквито са големите струпвания на хора в общите зони, ресторанта и басейните и да се опитаме да създадем повече възможност за лично пространство. Фоайето разполага с обширна тераса с панорама към целия комплекс и към морето. Ресторантът и терасата пред него са сепарирани чрез каменните стени на партера, които насочват към морската гледка. Дворното пространството за над 800 шезлонга е сепарирано чрез вълнообразната форма на басейните и зоните с озеленяване, така че да осигури спокоен отдих в по-малки групи.

Хотелската част се състои от 426 стаи – апартаменти и мезонети като всички имат гледка към морето. Стаите, разположени на приземно ниво разполагат с достъп до собствени басейни.

Комплексът включва също пет ресторанта – един основен и четири тематични, СПА център със закрит басейн с площ от близо 2500 кв.м., както и с конферентна зала с 400 места, която може да бъде разделена на две по-малки зали в зависимост от събитията. Всички обществени зони са богато остъклени и са отделени от потока на движение на хората чрез паркова среда.

Инвеститорите имаха амбиция за интересна и съвременна визия, която обаче да не притеснява гостите с излишни претенции и провокации и да пасва на вкуса на много разнородна публика от семейства, идващи от цял свят. За да постигнем тези цели решихме да направим сграда, която отговаря на съвременните тенденции, но в същото време е решена с класически похвати, които са приети за хармонични и красиви от векове и носят подсъзнателното усещане за нещо познато. Умишлено търсени бяха симетрията и силуета на дворец.

Класическо е и съотношението във височина между солидните и високи обществени етажи към по-ефирните и по-ниски хотелски нива. Двуетажната своеобразна база на хотела е с облицовка от камък с пясъчен цвят и едра, шуплеста текстура, типичен за района на Черно море. Разместените плочи на хотелската част над тях, наподобяват динамиката на водна повърхност. Формата им също така е реверанс към друг познат стил от близкото минало – модернизма, характерен за първите големи хотели по Черноморието.

Фоайето и входната фасада бяха предмет на особено внимание от инвеститорите, тъй като създават първото впечатление на гостите след дългия път. Входната фасада на WAVE resort посреща гостите с голямо централно разположено остъкление, зад което се намира атриум. От двете страни на остъклението шахматно по фасадата са разположени кашпи за озеленяване. Входното фоайе има директната визуална връзка с морето и градината. Над цялата входна зона има атриум през всички шест нива.

По интериора на хотела работиха три дизайнерски студиа – Studio MODE за фоайето, Еста дизайн студио за хотелските стаи и коридори и Home basic за ресторантите, спа центъра и конферентните зали. Ландшафтното решение е дело на PalmАrt.

Santa Home

Проектът е разположен в крайградска зона с нискоетажно жилищно застрояване близо до морския бряг. Имотът се е ползвал като газстанция, но качествата му – добро местоположение и лесен достъп, леко наклонен терен с южно изложение, както и красивата гледка към морето, го правят атрактивен за жилищно строителство.

Имотът е с триъгълна форма и сградата е разположена в най-широката част, обърната на юг, за да има максимален фронт към гледката и морето. Така се оформят 2 зони на двора – северна, която се ползва за паркинг, и южна, в която обитателите ползват озеленения покрив на подземния гараж и басейн.

За да се възползваме максимално от гледката, дневната зона във всички апартаменти е ориентирана към морето и е с големи прозорци, а по цялата южна фасада са разположени тераси със стъклени парапети. Останалите фасади, които гледат към околните улици и съседните сгради, са с по-малки прозорци. Различната функция на помещенията – спални, бани и стълбище, предопределя и различната големина на тези прозорци. Това, заедно с повтарящия се модул от различни елементи на фасадната облицовка, завъртени на 90° един спрямо друг, създава характерния облик на сградата. Използваните материали са HPL плоскости Trespa и минерална мазилка.

Сградата се състои от 5 етажа с 16 апартамента. На първия етаж апартаментите са с пряк достъп до двора, а на последния са с големи покривни тераси. На подземно ниво остават складови помещения, гараж и спа-център със сауна за обитателите на сградата.

Комплекс Здравец

Архитектурен конкурс – 3 награда

Желанието на възложителя беше да построи комплекс от извънградски жилища за млади семейства, които ценят природосъобразния живот, но не искат да се лишават от удобства. Част от жилищата са предвидени само за отдаване под наем. Заданието включва 4 вида еднофамилни къщи, ферма за био зеленчуци, тенискорт и обслужваща сграда с ресторант и закрит басейн. Има специално изискване за възможно най-икономично решение на пътя за коли вътре в парцела и за възможност за ползване на ресторанта от външни хора.

Ние разделихме парцела на две части – жилищна и обществена. В западната част на парцела разположихме всички еднофамилни къщи, организирани в пет редици. Благодарение на силния наклон така осигуряваме красива гледка към долината за всяка къща, както и собствена зелена зона пред верандата.

Достъпът с автомобили се осъществява посредством асфалтов път по северната и западната граница, който освен жилищата обслужва и стопанската част в най-ниската част на парцела. Това решение, освен че е възможно най-икономично, освобождава изцяло комплекса от автомобилно движение и го прави по-безопасен, особено за децата.

Цялата източна част на имота е отделена за парк. В най-високата точка, на нивото до пътя, са рецепцията и ресторантът, който може да се ползва и от външни посетители. Идеята ни бе паркът да стане най-важната част на комплекса и чрез насищане с различни активности да го превърнем в място, където обитателите да се срещат и да прекарват време с децата си. В най-отдалечената от жилищата зона разположихме 5 навеса за барбекю, които да се отдават под наем за частни партита.

Детската зона също е хармонично вписана в пейзажа. Поредица от пързалки са интегрирани в естествения наклон на терена, така че децата могат да се стигнат до най-ниската точка, придружавани от своите родители, които ползват успоредно разположените стълби. За децата са предвидени също и лабиринт от специално оформени храсти и плитко езеро с водопади. Специално създадена мрежа от алеи без стъпала позволява всяка точка от комплекса да е достъпна за велосипедисти и майки с детски колички.