Промишлени

Автогара Варна

Автогара Варна се намира в геометричния център на града в близост до голямо кръгово кръстовище между два основни булеварда – бул. Васил Левски и бул. Владислав Варненчек. Голямата пропускливост на булевардите осигурява възможно най-бърз и кратък достъп за хората от всички квартали на града, както и добра връзка с Летището и ЖП гарата.

Сградата е построена с частна инвестиция от фирмата, която стопанисва старата варненска автогара повече от 20 години. Идеята на инвеститора е да построи новата сграда непосредствено до старата, която да работи по време на строителството, за да не се налага Варна да остава без автогара.

Автогарата разполага с 12 сектора за пристигащи и заминаващи автобуси и 35 паркоместа за изчакващи автобуси и микробуси. Габаритът на новата сграда е подобен на старата, въпреки че планировката е различна, като най-голямата разлика е в съотношението между външната и вътрешната чакалня. То се дължи на промененото поведение на пътниците през годините. Инвеститорът констатира, че те прекарват все по-кратко време в самата сграда и обикновено идват директно на стоянката на автобуса непосредствено преди пристигането му. Това се дължи на много фактори, един от които е онлайн продажбата на билети, заради които обичайното в миналото пристигане по-рано, за да се чака на опашка, отпада. Дългият престой за прикачване с друг автобус също е все по-рядко явление, заради все по-голямото предлагане на транспортни услуги и по-добрата координация между превозвачите.

Ето защо, акцентът на проекта е покритата външна чакалня, която е изцяло видима директно от пътя, за да могат хората веднага да се ориентират къде да отидат.

Друг приоритет, който си поставихме е сградата да осигурява безопасност на пътниците по всяко време на денонощието. Важно беше да няма тъмни, отделени и скрити от погледа пространства. Голямата височина на козирката на външния перон, както и богатото остъкление на вътрешните части на сградата позволяват всички пространства през които преминават пътниците да се обхванат с един поглед.

Освен със закрита и открита чакалня, автогарата разполага и с лекарски кабинет, стая за майки с деца, търговски център и кафене, които имат възможност за собствен достъп, както и офиси за превозвачи, непосредствено пред стоянките на автобусите.

Конструкцията е смесена със стоманобетонни колони и козирка от метал, чиято форма е подходяща за монтиране на слънчеви панели

Кръгово кръстовище, бул. „Липник“, Русе

Infrastructure Bulgaria Awards 2016 – Първа награда в категория „Градска среда“ и специална награда за архитектурен принос

През 2014 г. получихме покана от колегите си от Инжконсултпроект да се включим в консорциум за проектиране на кръгово кръстовище, като очакванията на всички бяха да изготвим проект за алеите и градинките във вътрешния контур на кръстовището. Когато се запознахме по-подробно с проекта обаче, открихме, че може да променим средата много по-дълбоко и да решим няколко конкретни проблема.

Първата задача, която си поставихме, беше да избегнем прекъсването на зелената ивица между двете платна на бул. Цар Освободител, която се ползва от гражданите като парк и приятен пешеходен маршрут до река Дунав. Тази ивица не е широка, но пешеходните алеи са изолирани от автомобилните ленти със зелени площи с високи дървета, пейки и дори скулптори и се ползват активно от пешеходци и от велосипедисти. Решихме да направим преминаването под кръговото кръстовище възможно най-плавно с две рампи (за пешеходци и велосипедисти) с живописни контури, които да подчертаят усещането за парк. Другата важна пешеходна ос свързва новата спортна зала и малък градски площад с градинка, за която избрахме различен, много по-ортогонален подход. Разширихме стълбището максимално по терена, като интегрирахме в него и рампата за инвалиди, с което целяхме, първо, да поемем големите групи от хора, които инцидентно се събират за спортни събития, и второ – през останалото време да превърнем стълбището в амфитеатрално продължение на двата площада, което да се ползва за почивка и дори за представления. В тази ос бяхме ограничени от наличието на голям подземен колектор, който определя и формата на стълбището пред спортната зала.